Nevýhody solo cestování: Samota - kapitola sama o sobě

27. 5. 2015 16:47

Solo cestování má obrovskou paletu výhod, ale zároveň s sebou přináší také několik úskalí, břemen, nevýhod, chcete-li. Já osobně je nazývám „Neviditelnými švestkami“, které si chtě nechtě balím pokaždé, když jedu do světa sama. Není jich moc. V porovnání s výhodami jde jen o nepatrné číselné množství, za to jsou to švestky hezky velké a těžké. Můžete jít do kopce, po rovince, ale i z kopce, je to v podstatě jedno. Ve svém cestovatelském batohu je budete cítit pořád. Jak to jen nazývají křesťané?…Kříž?

Ta nejtěžší švestka – Samota.

Myslím si, že přáním každé maminky je na konci dne stráveným službou druhým návštěva tetičky samoty. Nemusí to být hodina, stačí 5 minut, hlavně ať se ta návštěva uskuteční. :D Toužíme po ní, někdy ji doslova vyhledáváme, i kdyby to mělo být jen pro její relaxační účinky, které má. Jindy má zase funkci semaforu na křižovatce. Nejprve Vás zpomalí, zastaví a až se v klidu sami rozkoukáte a věci promyslíte, zapne zelenou a vy můžete vyjet správným směrem. Taková vyhlídková věž do budoucnosti, kterou navštívilo již tisíce, zejména mladých lidí přemýšlejíc co s životem. :D Nejen to jsou důvody, proč je občas samota dobrá a lidem prospěšná. A z vlastní zkušenosti můžu říct, že v případě solo cestování sedíte v autobusu této „all-ixclusive“ samoty na předních místech.

Ale jak se říká, čeho je moc, toho je příliš. A platí to i pro samotu při solo cestování. 14 dnů se dá vydržet, ale co když vyjedete na rok? To je zatraceně dlouhá doba na to, aby člověk dokázal být sám. Dokonce i Bůh říká: „Není dobré, aby byl člověk sám.“ (Gn 2, 18) Well, na své cestě stoprocentně někoho potkáte, budete obklopeni lidmi a můžete navázat kontakt, ale vždy to bude někdo cizí. Cizí lidé, jiný jazyk, odlišná kultura, daleká země, …to VAŠE je na hony vzdálené.  A tahle SAMOTA v cizím někdy fakt bolí. Někdy tak, že se člověk zvedne a jede zpátky. Potkala jsem na letištích hodně au-pairek, které jely domů, protože neunesly tíhu samoty. A co dělají ti, kteří zůstanou? Brečí. Co jsem dělala já? Brečela. Nemá cenu to potlačovat. Navíc, pomáhá to. Vyplavíte to a jdete s tou těžkou švestkou dál. Pozor ale…nesmíte brečet až příliš dlouho, jinak Vám lidově řečeno hrábne v bedně.

Je zde riziko, že začnete trpět depresemi, úzkostlivostí, sebelítostí, a v nejhorších případech to může končit i sebevraždou. V době práce na nějaký stesk po domově nemáte čas, ale ve volných chvílích jste na tenkém ledu, kdy ledoborec „Ďábel smutku“ čeká na příležitost a tomu je třeba postavit se čelem. Nejlépe tím, že správně využijete svůj volný čas. Jak?

Najít si činnost, která Vám působí radost. V Irsku jsem chodila běhat a hrát na housle na ulici. V Rakousku jsem se zapsala na kurzy němčiny.  Na Islandu jsem chodila plavat a fotit. Ze samoty ve volné chvíli se zrodil také nápad např. psaní blogu. V druhém případě hledáte člověka. Sousedka, kamarádka, hlídané dítě, rozhovor po skypu…je to jedno. Hlavně ať člověk není sám.

Co ale opravdu stojí za zmínku. :D

Obrovskou výhodou solo cestovatele a křesťana v jedné osobě je, že v podstatě nikdy není sám. Má Boha. Pokaždé když letím letadlem, představuji si, že sedí vedle mě a jdeme do toho dobrodružství i samoty spolu.

Víte, když jsem se cítila moc osamělá, začala jsem hrát takovou prostou hru. Ať už jsem byla kdekoliv, rozhlédla jsem se kolem a hledala Ho. Zapnula jsem všechny smysly a prostě Ho hledala. A než bys řekl švec, zpozorovala jsem Ho. Byl tu. Byl v okenních rámech ve tvaru kříže. Viděla jsem Jeho tvář ve zkroucených obrysech záclon. Stála jsem jednou v Irsku u ohrady a tu ke mně přišla jedna ovečka, nakonec celé stádo a chtělo nakrmit. Jednou se zase rozrazily dveře a dívenka letěla jako zběsilá, jen aby mě mohla obejmout. „A půjdeme si zahrát babu?“ Seděla jsem na lavičce v Rakousku a uviděla starou smutnou paní, jak nemůže otevřít dveře od svého domu. Když se ty dveře pak s mou pomocí otevřely, odměnou mi byl zářivý úsměv. Úsměv samotného Boha ;-)

Ne že by mě té samoty zbavil. To ne. Ale pomohl mi ji nést.

Jak lehčeji se najednou kráčelo...:-)

(v Luteránském kostele na Islandu)

„Hledej Boha a najdeš ho.

Hledej ho ve všem a najdeš ho ve všem.

Hledej ho vždy a najdeš ho vždy.“ 

Sv. Vincent Pallotti

Přístě nás čeká švestka č.2 aneb vzpomínat budeš jen ty sám.

Zobrazeno 2974×

Komentáře

Mony

Děkuji za nádherný článek! Píšeš moc krásně, zajímavě a hlavně o věcech, které tak důvěrně znám! Děkuji Ti za tip, jak vyzrát na samotu. Doufám, že si na Tebe vzpomenu až mě zase přepadne. Díky za Tebe a Tvou odvahu. M+

dromedar

Kříž je mučicí a popravčí nástroj. Říkat "kříž" všemu, co bolí nebo bolest působí, je trapný křesťanský nešvar.

Marie Kučerková

Mony, moc děkuji:-)

meloun

samota je někdy dost mučící na to, abychom jí čas od času říkali "kříž"...
uznávám, že někdy téhlé metafory používáme až moc často, ale zato je náramně srozumitelná...
PS: švestky jsou super :-)

Audrey

Moc hezky napsané. Taky jsem hodně takhle jezdila do ciziny sama a jak dobře tohle znám! Jela jsem třeba na celé dva měsíce do Francie úplně na vlastní pěst a když už jsem z té osamělosti byla dočista na dně, přihrála mi Prozřetelnost jednoho francouzského studenta, který tam byl taky nový. Velmi spontánně a rychle jsme se skamarádili, hrozně moc se mi pak ulevilo a je mi jasné, že to nebyla náhoda. Stejně ale nechápu tu svojí někdejší odvahu se bez kontaktů takhle někam vydat, dnes už bych to nedala... Sice se neznáme, ale podle toho, co tu píšeš, fakt respekt před Tvojí podnikavostí a kuráží:-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio