Láká Tě studium v zahraničí?

30. 12. 2017 23:40

Milá studentko, milý studente střední školy,

uvažuješ, kam po maturitě? Na jakou vysokou školu se vydat a kde strávit následující 3 – 4 roky bakalářského studia? Láká Tě myšlenka studia v zahraničí? Přeposílám tedy jeden můj článek i tady na Signály :)

Jmenuji se Marie a je mi 24 let. Tento rok jsem začala studovat anglické vysoké škole a ráda bych Ti na následujících řádcích nabídla podněty, které Ti mohou pomoct v rozhodování, zda zůstat studovat v České republice, anebo zvednout kotvy a jít do zahraničí.

Učitel se svými studenty :-) Cheers from Newcastle :-)

Angličtina

Největším strašákem je většinou angličtina. Pamatuji si, jak jsem v létě před maturitou odlétala celá ustrašená jako aupair na tři měsíce do Irska. Přála jsem si naučit se komunikovat v angličtině bez toho, aniž by mě dusil nějaký český knedlík strachu a nervozity v puse. Když se mě letuška na palubě zeptala, zda si přeji gentle or still water (jemně perlivou, či neperlivou vodu), hrdě jsem odpověděla poslední slovíčko, které jsem v té větě uslyšela, a sice “silk, please”. Letuška se usmála a pán sedící vedle mě se na mě podíval stylem, zda jsem v pořádku, protože jsem si nicnetušící právě místo neperlivé vody (still) objednala hedvábí (silk). Ať už je Tvoje angličtina na jakékoliv úrovni, prosím neboj se. Ze začátku si možná budeš objednávat hedvábí, ale do tří měsíců nebudeš mít problém. V Irsku i v Anglii jsou lidé a učitelé nesmírně trpěliví a nápomocní. Musíš přežít prvních pár měsíců, bude Tě z všudypřítomné angličtiny bolet hlava, ale zvaž ty pracovní pohovory za tři roky. Nebudeš mít problem komunikovat s firemním manažerem sedícím před Tebou, budeš umět psát motivační dopisy na profesionální úrovni, a v práci? Nejen že budeš všemu rozumět, ale budeš dokonce vědět, z kterého anglického hrabství Tvůj kolega pochází, protože se naučíš rozpoznávat přízvuky. V případě návratu do České republiky budeš mít obrovský náskok před ostatními žadateli o práci, neboť Tvá angličtina bude obohacená roky strávené mezi rodilými mluvčími – bude tedy na velmi vysoké úrovni.

Kvalita studia a srovnání s ČR

Strávila jsem na české vysoké škole rok a půl, a z vlastní zkušenosti můžu říct, že to, co načerpáš doma za semestr, možná i za rok, máš v Anglii za dva týdny. Tempo je na anglické vysoké škole mnohem rychlejší a způsob studia dle mého názoru efektivnější. Do školy chodím pouze tři dny v týdnu na pár hodin, kdy máme přednášky anebo semináře. Tam nám představí téma a zadají práci na samostudium, většinou v týdenním horizontu. Výsledkem je, že si svůj čas řídíš Ty sám a záleží jen na Tobě, kolik času věnuješ studiu, brigádě anebo dalším volným aktivitám. Určitě mohu říct, že samostudia je zadáváno hodně. Musím stíhat číst knížky, dělat si poznámky, ze kterých pak píšu týdně eseje. Učitel si je pak přečte a poradí, co a jak zlepšit. Můžeš taky zapomenout na memorování věcí nazpaměť. Na britské vysoké škole se očekává, že se nastudované vědomosti promítnou do Tvých esejí. Podle hloubky vědomostí, prezentace informací, kvality výzkumu a kritického uvažování se pak Tvá práce hodnotí. Vyžaduje se Tvůj názor, co si o problému myslíš Ty, jak se na věc díváš Ty. Tvůj názor však musí být podložen kvalitními argumenty, které získáváš četbou a rozvíjíš tak své kritické myšlení. V tom vidím zásadní rozdíl mezi českým a anglickým systémem vysokého školství. Za semestr máš maximálně 3-4 předměty, kterým se věnuješ do hloubky. Jeden se například zaměřuje pouze na práci v týmu. Dostaneš zadaný projekt, na kterém společně v týmu pracujete po celý semestr.

Přístup vyučujících

Anglický vyučující na vysoké škole je Tvým průvodcem. Je tu od toho, aby Ti pomohl s čímkoliv budeš potřebovat. Nenapíše za Tebe test nebo esej, ale poskytne Ti návod, jak dosáhnout nejlepších výsledků. Není zde žádná dobrá nebo špatná otázka. Každá Tvá otázka je důležitá a nemusíš se stydět zeptat se na cokoliv. Pokud potřebuješ více času, můžeš si s kterýmkoliv vyučujícím sjednat osobní schůzku, na které se Ti hodinu pověnuje. Nerozumíš nějakému tématu, máš problem s esejí, chceš se pobavit o nějakém tématu více do hloubky? Není problém.

Vyučující přichází na hodinu s předstihem a začíná se přesně na čas. Také Tvá dobrá připravenost na hodinu je očekávaným standardem. Během přednášky nebo semináře se aktivně zapojuješ do diskuzí, vyučující se ptá na Tvůj názor a o humor není nouze. Všichni jsou velmi přátelští, cílem vyučujících není studenty dusit a zastrašovat zkouškami, ale pomoct co největšímu počtu studentů k co nejlepším výkonům. Škola Tě nebude nudit nebo strašit, ale motivovat, povzbuzovat a budeš se do hodin těšit.

Anglická esej není český referát. Proto tu na školách existuje speciální předmět, který je určen pouze pro mezinárodní studenty, kde Ti vysvětlí britský vysokoškolský systém, co se od Tebe očekává, naučí Tě, jak psát position papers, reviews, reference a citace, jak efektivně číst, získávat a prezentovat informace.

Celkově, univerzity si tu svých studentů váží a berou je jako rovnocenné partnery. Oboustranná úcta, respekt a všudypřítomný úsměv jsou tu samozřejmostí.

Praxe

Naprosto jedinečný element britského vysokoškolského systému. Pokud máš bakaláře na 4 roky, čeká tě roční praxe v oboru, který studuješ. Během druhého ročníku si s pomocí univerzity najdeš firmu, která nabízí většinou 6-12 měsíční praxi ve třetím ročníku. Nebudeš nosit kávičky na porady nebo doplňovat barvu do tiskárny. Dostaneš práci, která vyžaduje zodpovědnost a která se přímo týká Tvého budoucího povolání v oboru. Během této doby budeš dostávat klasickou měsíční výplatu a získávat cenné pracovní zkušenosti, které později využiješ při psaní bakalářské práce, nebo do Tvého CV a v budoucím zaměstnání.

Život studenta

V Anglii se dá práce sehnat poměrně rychle a pokryje veškeré Tvé životní náklady. Studentská půjčka od anglické vlády se zase postará o školné (a to i v roce 2018 navzdory Brexitu), které začneš splácet až po dokončení studia a to jen v případě, pokud Tvůj měsíční plat přesáhne určitou výši. Finance je tedy to poslední, o co se musíš strachovat. 

Každá univerzita má svou Student Union, v rámci které se můžeš přihlásit do různých societies, tedy kroužků a spolků. Rád tančíš, jezdíš na kole, sleduješ zápasy nebo diskutuješ o politice? Výběr societies je nekonečný a co se týče sportu, univerzita nabízí jedinečné zázemí pro jakýkoliv sport. Ať už univerzitní plavecký bazén, posilovnu, běžeckou dráhu anebo horolezeckou stěnu, vyzkoušet můžeš cokoliv.

Vybavení univerzit je celkově naprosto bezkonkurenční. Tiskárny a vysokorychlostní počítače na každém rohu, 24/7 otevřená knihovna pro samostudim v tichých prostorách či speciální místnosti určené pro týmovou práci, vše je k dispozici.

Co více dodat? Odvahu. Neboj se, nebudeš tady sám. Najdeš si nové kamarády, jeden bude z Číny, druhý z Mexica, třetí z Anglie a ti ostatní s Tebou poletí z pražského letiště Václava Havla stejným směrem. Seznámíš se s dalšími českými studenty mířícími za hranice a můžu Tě ujistit, že české pivo se podává i tady v Anglii! 


Neboj se skočit do neznáma a studovat to, co tě opravdu baví, a navíc v motivujícím prostředí.

Těšíme se na Tebe v Anglii!

Mary

PS. Oficiální uzávěrka přihlášek na rok 2018/19 je do 15. ledna 2018, nicméně i kdybys tento termín nestihl/a, anglické univerzity vypisují tzv. clearing places až do konce srpna 2018. Je tedy vysoká šance, že můžeš přijat/a i po podání přihlášky po 15. lednu. Nicméně, doporučuji stihnout termín 15.ledna, protože máš tak největší výběr míst.

Přihlášku můžeš podat až na 5 vysokých škol a podává se online přes UCAS systém.

Podmínky k přijetí na anglickou vysokou školu:

1) maturitní zkouška

2) motivační dopis v angličtině

3) doporučující dopis (může ti ho napsat Tvůj středoškolský učitel v angličtině, popř. v češtině s překladem do angličtiny nebo si ho můžeš za poplatek nechat zpracovat přes agenturu)

4) certifikát IELTS (min.6.0) - některým univerzitám stačí potvrzení o maturitní zkoušce z angličtiny (známka 1, popř.2)

5) ověřená kopie maturitního vysvědčení

Bližší informace:

https://www.ucas.com/file/101346/download?token=-JBrxXya - více informací o přihlášce

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/ - seznam všech anglických vysokých škol, žebříček dle oborů apod.

http://unilink.cz/ - české poradenské centrum pro studium v Anglii, které Ti pomůže se vším a zadarmo

https://czech-us.cz/vysoka-skola-v-zahranici/ - další česká agentura, která Ti pomůže s přihláškou do Anglie, Holandska, ale také Dánska zadarmo či s poplatkem

viz. https://studujvanglii.cz/en/

https://studujvholandsku.cz/en/

https://studujvdansku.cz/

 

 

Zobrazeno 1964×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio