Lidstvo na cestě

7. 1. 2016 23:49

Když jsme se vydali na cestu, byl červenec 2015 a venku ještě tma. Po sbalení našich stanů jsme naskákali do devítimístného tranzitu a nemysleli na nic jiného než na spánek. „Byla to tak krátká noc,“ povzdechla si kamarádka. „Nic si z toho nedělej, teď se budeš moci prospat v autě.“ A taky že jo. Sotva jsme ujeli pár kilometrů, všichni usnuli kromě dvou osob. Mě a řidiče. Nevím proč, ale když jsem na cestách, zejména v pohybujícím se dopravním prostředku, nedokážu usnout. Jediné, co dělám je, že hledím z okna a pozoruji neznámý svět kolem sebe…

Projížděli jsme nádhernou zemí. Její krása mě natolik uchvátila, že jsem později musela dokonce přehodnotit žebříček mého cestovatelského the top. Bylo parné léto a spolu s dalšími kamarády jsem byla na Tour de Balkán. Teď jsme zrovna projížděli Bosnou a Hercegovinou.

 

Krása Bosny a Hercegoviny

Naše banda na poslední zastávce v Budapešti

Míjíme majestátní hory, vesnice, městečka, malebná pole, užívám si ten pohled…a v tom je vidím. Otec táhne za jednu ruku vozík s nákladem a za druhou drží svou, řekla bych, sedmiletou dceru. Podle obličejů poznávám „jiný kraj“. Když se zadívám pořádně, zrak mi spočine na linii deseti stanů na parkovišti. Pak už je mi to jasné úplně. Jsou to uprchlíci.

***

Byl říjen 2015 a byla jsem se svými spolužáky na cestě do Anglie. Blížili jsme se do Calais, které je přístavním městem u kanálu La Manche. Na hranicích těch stanů bylo už rozmístěných podstatně více. Opět bylo brzké ráno a já hleděla do probouzejícího se rána s pohledem na uprchlíky.

Spící uprchlík na trajektu do Anglie

***

V prosinci 2015 jsem nikde nebyla. Bylo jen krásné obyčejné ráno a chystala jsem se navštívit svoji babičku. Nenapadlo by mě, že je dnes uvidím znovu. Nastoupila jsem do vlaku, když mě najednou pozdravila žena „Dobrý den“ s cizím přízvukem. Nikdy se mi nestalo, že bych přišla do vlaku a někdo starší než já mě pozdravil jako první. Odpověděla jsem tedy krátce s údivem, ještě dřív než mi došlo, s kým jsem to vlastně promluvila. Když jsem si pak sedla, poznala jsem onen „jiný kraj“ a začala pozorovat. Syrská maminka dala malé dceři Bebe sušenku načež ji dívenka nestrávila a při prvním cuknutí vlaku vyblinkala na podlahu. A tak se maminka zvedla a vlhčenými ubrousky začala vše utírat. Nikdo nepromluvil ani slovo. V celém vlaku se rozhostilo ticho. My jsme pozorovali je, oni pozorovali nás…nikdo nevěděl co čekat, co říct…

***

Ani já nevím, co čekat, co říct. Vítejte či běžte zpátky? Odpověď hledám již pár měsíců…

Vím jen jedno. Všichni jsme na cestě. Čím více cestuji a žiji, tím více si to uvědomuji. V podstatě jedno, jestli jsem Češka, Syřanka žijící ve své rodné zemi nebo v cizině.

 

Na tomto světě a pro tento svět jsem především Křesťan, kterého ho „Doma“ teprve čeká. ;-)

PS: Odpověď, jak se jako Křesťan postavit k uprchlické krizi hledám. 

Zobrazeno 1695×

Komentáře

Ralf

Vždycky, když se ke mne dostane nějaký tvůj článek nebo fotografie, žasnu, kolik toho dokážeš procestovat a vzpomenu si na svou maturitní slohovku, jejíž téma bylo: "Proč by měli mladí lidé cestovat". Psal jsem tenkrát o bratranci, který ve svých 18 na tři roky odcestoval do USA.

A zároveň si vzpomenu na památník mé babičky ze 30.let, ve kterém jí je hned několikrát připomenuto, aby pamatovala, kde je doma. Protože i to je důležité...

Přeji mnoho dalšího, úspěšného cestování a poznávání cízích krajů a pamatuj "Byť před tebou se rozvíjel nejkrásněší květ ciziny, přec budiž tobě nejdražší prostičký kvítek otčiny." Ať se daří.

Marie Kučerková

Je pravda, cestování ukáže mladému člověku hodně věcí a naučí ho. Není to podstatné, ale je dobré ten svět venku vidět. Vždycky se ven hrozně těším, na druhou stranu vnímám, že mám čím dál tím raději tu naši zemi. Moc děkuji za komentář i přání:-)

Lucie_J

Děkuji za článek:-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio