Postní oříšek pro Popelku

16. 3. 2015 16:57
Rubrika: Zápisky z domova | Štítky: Zápisky z domova

Asi týden před začátkem postní doby se mi v hlavě objevila myšlenka, jaké předsevzetí bych si mohla dát tentokrát. Napadali mě různé ideas…

Jako první přišel na řadu internet. No to by šlo, ale o to se snažím během celého roku. Chtělo by to něco jiného. Efektivnějšího. Jde se dál.

Další nápad, půst od jídla. Popravdě, už třetím měsícem mám na svém talíři jen zeleninu, ovoce, brambor, rýži a suchary. Díky své nemoci nemůžu jíst nic dobře tučného ani sladkého. Takže další újmu na jídle- děkuji nechci. Nicméně doba postní je pořád za dveřmi. Takže co teď?

Řekla jsem si, že si nechám nějakou dobu na rozmyšlenou a pokud mě něco trkne do nosu, vezmu to. To jsem ještě nevěděla, že budu mít jasno hned následující večer.

Na mém nočním stolku leží hodně knížek, ale mezi favority patří už několik let Poselství od protinožců od Marlo Morgan a její volné pokračování Poselství od věčnosti. Znáte to. Občas člověk narazí na něco, co ho uchvátí a v budoucnu se k tomu rád vrací. Nebudu Vám vykládat o čem příběh je, ale prozradím vám onen oříšek, který mě tehdy spadl do nosu, a já tak poznala své postní předsevzetí pro tento rok.

V knížce se píše, že kmen Opravdových lidí žijící v Austrálii mezi sebou navzájem uzavírá tzv. kruh. Člověk potká druhého a ať už je jejich společný čas odměřený na jakkoliv krátkou či dlouhou dobu, pokaždé když se loučí, uzavírají kruh komunikace. Všechno, co jeden potřebuje, aby ten druhý věděl, si řeknou. Sdělí si to, co naplňuje jejich srdce. Slova díků, chvály, uznání, porozumění, soucitu, přání atd. Při nedorozumění mají možnost si vše vyříkat a navzájem si poskytnout prostor pro nabídnutí a přijetí odpuštění. Kruh jejich srdcí se tak uzavírá a oba odchází, řekli bychom s čistým štítem. Je jen otázkou budoucnosti, zda se jejich cesty ještě někdy střetnou, či nikoliv. Na tom však už tolik nezáleží, neboť vůči sobě nemají žádný rest. Místo trápením se při vzpomínce na druhého člověka těší pokojem a mírem.

A tak se už pátým týdnem snažím uzavírat kruh. Nefunguje to tak, že se teď s každým loučím jakoby naposledy :D Nedávám tím najevo, že naše další setkání proběhne až na věčnosti :D ale snažím se udělat maximum pro pokoj v mém srdci a kéž by tomu bylo i u toho druhého. Po nějaké době kdy myslím na uzavírání kruhu, se odehrálo mnoho zajímavých okamžiků a změn.

Najednou se znenáhla objevily příležitosti navštívit přátelé, které vídám maximálně dvakrát do roka. Došlo i k několika nečekaným setkání, které končily bujarým smíchem. :D Jednou jsem zase stála na poště, kupovala několik leteckých známek a psala dopisy do všech koutů Evropy, z nichž se vyklubaly nové zahraniční cesty za účelem prohloubit přátelství. Došlo i k několika šálkům silné kávy, kdy jsem si s druhým člověkem ostře vyměnila pár názorů. Oba jsme se museli snažit, abychom to ustáli, ale díky tomu se vzduch mezi námi pročistil a my se tak mohli znovu nadechnout. Objevily se také myšlenky na ukončení některých přátelství, které působením času postupně vytrácely smysl jejich pokračování.

Je také zajímavé pozorovat tu změnu ve Vás. Připadám si citlivější a zároveň šťastnější, protože kdykoliv uzavřu kruh, už nikdy se pak netrápím nad nevyřknutým slovem. Těší mě, že jsem např. místo hloupého hříchu závisti dokázala toho druhého pochválit a ocenit jeho píli. Začínám si svých přátel vážit mnohem více a těším se z jejich přítomnosti. Někdy mi ovšem chybí odvaha. Vím o pár kruzích, které se neuzavřely, a jejich vzpomínka mě rozesmutní. Asi je k tomu potřeba čas. Hodně času. Každopádně vnímám, že jsem alespoň na dobré startovní pozici.

Jaký by byl svět, kdybychom si více naslouchali, nebáli se být odvážnější vyslovit slova, kterých se normálně bojíme či stydíme vyslovit? Jaké to bude, až budeme uzavírat ten poslední kruh ze všech, a sice s Naším Pánem?

Přeji Vám všem požehnanou dobu postní a mnoho krásně uzavřených kruhů +

Zobrazeno 2007×

Komentáře

Adalberto

*podezření potvrdila

No, té chuti jsem právě po přečtení pár recenzí nenabyl... :-)

majkiki

Mary, to je úžasné...je zajímavé, že k "takovému předsevzetí" nebo lépe řečeno "takový úmysl" se v mé hlavě usídlil před Vánoci (i když ani jednu z knížek jem nečetla)....Pamatuji si, že to v některých případech nebylo úplně jednoduché a taky mi některé "kruhy" zůstaly otevřené, ale celkově mi to přineslo pokoj v duši, jak píšeš i Ty.:)

ad Adalberto: "kniha se stala oblíbenou zejména mezi příslušníky hnutí New Age"
- Hned mě napadlo, že například oblíbení umělci Adolfa Hitlera (a jeho přívrženců) byli Richard Wagner a Johannes Vermeer...naštěstí to o ničem nevypovídá...naštěstí tato okolnost ani v nejmenší míře neumenšuje velikost jejich díla.:)

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio