Óda na rádio Proglas

3. 3. 2014 14:24
Rubrika: Zápisky z Islandu | Štítky: Zápisky z Islandu

Vždycky jsem si myslela, že rádio Proglas budu poslouchat až na důchodě. Mé nohy už nebudou sloužit jako za mlada, mše svaté budou bývat jen ve městech, manžel po smrti, děti ve světě a stará Mary si dá polínko do kamen a půjde pomalu krůček po krůčku k notebooku najet si na www.proglas.cz aby si zapnula živé vysílání nějaké mše svaté a mohla se tak naladit na nedělní Boží vlnu;-)

A ejhle. Píše se rok 2014. Je mi 21 let. Nohy stále fungují, budoucího manžela ani neznám, natož abych tlačila kočárek, a kráčím si k oknu zapnout radiátor a následně notebook, kde zadávám www.proglas.cz a vyhledávám čas, kdy se vysílá online mše svatá.

Důvod?

Žiju na ostrově Island, kde byste katolických kostelů napočítali do deseti. Z celkového počtu obyvatelstva, které je něco přes 300 000 (taková větší Ostrava), se k římskokatolickému vyznání hlásí kolem 11 000. Po prvních dnech strávených v této krásné končině světa, jsem začala hledat možnost, jak bych se mohla dostat na mši svatou. A ukázalo se, že to tak lehké nebude. Pán si ke mně ale nakonec cestu našel a já mohla po měsíci zasednout do domácího gauče. Ano, nazývám kostelní lavici domácím gaučem, protože se před oltářem Páně cítím jako doma. A nic není vzácnějšího pro cestovatele než návrat domů.

Než jsem se ale na mši do pravého kamenného kostela dostala, pouštěla jsem a pouštím si rádio Proglas. Navzdory silnému ostrému větru, který tady na Islandu panuje neustále, a který mi rád seká internetové spojení, mívám vysílání rádia Proglas krásně čisté. Čím to asi bude? …hm, Pán umí vyladit i internet;-)

Má první mše svatá byla nepopsatelně kouzelná. Seděla jsem na posteli ve svém malém pokojíku na Islandu a poslouchala evangelium v češtině. Zázrak.

Jaká úžasná věc rádio Proglas je.

Jak moc vděčím všem těm, kteří tuto službu druhým lidem vykonávají.

Nemusíme čekat do důchodu, než kouzlo jejich služby objevíme.

Jsou tu pro všechny.

Pro staré, mladé, domácí i cestovatele.

Všem pracovníkům rádia Proglas patří velké DÍKY;-)

A ať Vám Pán žehná +

Zobrazeno 1443×

Komentáře

Žluťásek

:-) Miluji tuhle společnost obvzláště kolem půlnoci - Boží slovo, Simeonovo kantikum, Česká hymna, Hymnus k sv. Václavu - nádherná kombinace při usínání :-)

Pavel Zádrapa

Než zazvoní zvonec je bezkonkurenční pohádka :DDD Lepší jsem v žádném rádiu ještě neslyšel :)

suposlav

Krásně se to čte. Díky za postřeh! A přidávám drobný odkaz:
http://www.kapucini.sk/island
Můžete ke zpovědi i na mši ve velmi blízkém jazyce :-)

Marie Kučerková

Děkuji:) a děkuji také za odkaz.:-) pokud bude možnost, abych se někdy dostala na sever Islandu (bydlím na jihu), navštívím je:)

Dzamila

taky si často zapínám toto radio hlavně před půlnocí... a po hymně a chorálu vypínám...:)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio